Kisgyermekben teremtett sors – Előadással folytatódik november 10-én plébániánk közösségi rendezvénysorozata

Gyermekkorunk lélektana meghatározza felnőttkorunk viszonyulásait, sorsdöntő választásait. Hogyan hatják át egész életünket az első öt életév történései? Hogy örököljük, örökítjük és teremtjük sorsunkat? Hogyan bán(j)unk az új generációval? Ezekre a kérdésekre kapunk választ az egyházközségi közösségi alkalmak rendezvénysorozat november 10-i alkalmán. Az esti szentmise után 19 órától beszélgetünk Dr. Gócs Viktor gyermekgyógyász, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulenssel arról, hogy a legújabb lélektani kutatások és idegtudományi eredmények fényében hogyan érthetjük meg világunk érzelmi vetületeit.

Az első életévek fontosságát már a klasszikus pszichoanalitikusok is hangsúlyozták, de hogyan is érthetjük meg ennek a kiemelkedően fontos életszakasznak a működési mechanizmusát? Érthető, hogy az első 5 életév történései miért és hogyan befolyásolják egész további életünket: önbizalmunkat, a környezetünkbe vetett bizalmi képességünket, az összes emberi viszonyulásunkat, főleg a párkapcsolatunkat, sorsdöntő választásainkat. Így pedig azt is megérthetjük, hol gyökereznek a felnőttek problémái és hogyan lehet nekik segíteni, illetve hogyan bánhatunk úgy gyermekeinkkel, hogy egészséges, stabil énképpel és rugalmas, ellenálló érzelmi készségekkel léphessenek a mai, sok kihívást tartogató világba.

Az előadás során abba is bepillanthatunk, hogyan lehetünk jóban gyermekeinkkel, és hogyan őrizhetjük meg ezt a jó kapcsolatot a 2 év körüli hisztikorszak és a kamaszkor “borzalmai” közepette.

Beszélgetünk a lélektani traumáról, ami hajlíthatatlan boldogtalanságokat határoz meg, ami gyakorlatilag minden segítségre szoruló családban jelen van és rejtetten átszivárog az egymást követő generációkon.

Beszélünk a kommunikáció olyan kevéssé nyilvánvaló oldalairól, amelyek tudatos figyelembe vétele a gyermeknevelés, a pedagógia és a bajban levők segítésének új dimenzióit mutatják fel. Mindezek a közösségek erejének mibenlétéhez is közelebb visznek és talán abban is eligazítanak, mit tehet egy laikus segítő a bajban lévő embertársáért.

A közösségi alkalomra, melynek látogatása ingyenes, nagy szeretettel várjuk valamennyi korosztály képviselőit a Szent György-plébánián!