A Szent György-templom

A Szent György-templom

Hivatalos okiratok már a XIII. században említést tesznek Józsa település Szent György-templomáról. A középkori templom romjaitól mintegy 150-200 méterre épült fel új templomunk, mely békés, titkos hely hangulatát idézi, ahol erőteljesen megjelenik a szakralitás. A tervező, Győrffy Zoltán, munkája során nagyon fontosnak tartotta a fény szerepét a templom belső terében.

A Tócó-patak melletti vékony erdősávba illeszkedő, de mégis monumentális épület egyik különlegessége, hogy az alapzat 76 darab, egyenként egy-egy méter átmérőjű, 5 méter hosszú, földbe süllyesztett betoncölöpökön nyugszik, a falazat és a tető betonszerkezetét pedig egybe öntötték. Csak a tetőszerkezeti részhez 140 köbméter betont használtak fel.

Az új római katolikus templom több mint 1600 négyzetméteres felületen kapott speciális téglaburkolatot: az épület belső- és a külső oldalfalait, de még a tetejét is téglával burkolták, melyhez több, mint 300 000 db téglaszeletet használtak fel. A rusztikus tégla Szent Antal földjéről, Padovából érkezett, ahol speciális öntési eljárással készült egy több, mint 100 éves téglaöntő műhelyben, ahonnan több neves római és velencei épület falainak téglaburkolata is származik.

Az időtlenséget sugárzó épület ritkaságszámba menő esztétikai megoldásain túl a kor elvárásainak is messzemenően eleget tesz geotermikus padlófűtés rendszerével, melyet az épület mellett fúrott kutak vize táplál. A hideg, téli időszakban elektromosan fűtött padokban foglalhatnak helyet a hívek. A 200 fő befogadására alkalmas épületben kiszolgáló helyiségek, gyermekmegőrző, teakonyha és mozgáskorlátozott illemhely is kialakításra került.

Az egyházközség Szent György-temploma és a templommal szemközti épületben található plébánia és közösségi ház a debreceni Megtestesülés Plébánia filiájaként működik.