Jó társaság és finom borok – Borkóstolót tartottunk a plébánián

Borkóstolóval egybekötött közösségi estet tartottunk 2021. október 27-én, szentmise után a Szent György-plébánián. A közelmúltban teljesen felújított és immár berendezett épületben ez volt az első nagyobb közösségi rendezvény, melyet hagyományteremtő szándékkal indított útjára Tóth László plébános atya, aki ezentúl havi rendszerességgel hívja és várja egyházközségünk tagjait tartalmas, közösségépítő találkozásokra.

Sajnos, mára nem sok látható az egykori józsai szőlőskertekből, azonban a település története egybeforrott a szőlőműveléssel, melyet a címerábrázolásban látható szőlőfürt is jelez. Az 1700-as évek derekán a mai Józsa homoki területein, majd később fekete földjein is elkezdődött a módszeres szőlőtelepítés, kialakult egyfajta szőlőskerti településszerkezet – tudtuk meg Juráskó István amatőr borásztól, akinek józsai születésű ősei több generáció óta apáról fiúra örökítik a szőlőtermesztés és borkészítés szenvedélyes szeretetét.

A borfogyasztás kultúráját is szemléltető kóstolóra hétféle szőlőből (vállas erdei, Feri, merlot, cabernet franc, Izabella, sárga muskotály és furmint) készített boraival érkezett amatőr borász élménydús családi történetekkel fűszerezte előadását. A kiválasztott borokat megadott szempontok szerinti (megjelenés, illat, érettség, zamat, egyensúly) bírálati lapokon értékelte az az amatőr zsűri, ki-ki saját ízlése szerint. A pontszámok összesítését követően győztes bornak egy 2019-es évjáratú cabernet franc fajtából készült bor bizonyult. Juráskó István sárga muskotály, valamint furmint borai pedig felkerültek a Szent György-templom miseborainak listájára is.

A közösségi alkalmak sora november 10-én, 19 órakor folytatódik, amikor Dr. Gócs Viktor gyermekgyógyász, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulenssel beszélgetünk a gyermeklélektan felnőttkori vetületeiről.

A borkóstoló pillanatképei közösségi oldalunkon megtekinthetők.

-PE-