A Média Építészeti Díja (2016)

2016 decemberében egy nagyszabású gálaesten jelentették be a 12. Média Építészeti Díja győzteseit, akik Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban vehették át az elismerést. A díjazottak között van a józsai Szent György-templom épülete is, ami a már megvalósult épületek közül hozta el a győztesnek járó díjat.

jozsaitemplom1

A legrangosabb magyar online építészeti portál, az Építészfórum.hu azzal a céllal hozta létre a Média Építészeti Díját 2004-ben, hogy a magyar építészek által megépített épületeket és terveket a nagyközönség is megismerhesse.

2016-ban rekordszámú, 158 pályázat érkezett a kiírásra. A nemzetközi előzsűri ebből a 158 jelentkezőből válogatta ki a tizenegy, döntőbe jutott projektet. A kiválasztott öt épületet és hat tervet rövid prezentációkban ismertették a jelöltek a gálaesten. Ezt követően a média delegáltjaiból álló zsűri véleményezte a munkákat.

“A magas színvonalú nemzetközi szakmai szűrők mellett, erőteljesen jelenik meg a közvélemény perspektívája is – ezért különleges a Média Építészeti Díja. Az építészetet így nem önmagában értékeljük, hanem azzal összefüggésben, hogy milyen megoldásokat kínál a legfontosabb társadalmi kérdésekre” – mondta el Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu főszerkesztője.

templom56