Szent György-díj 2021 – Díjátadás a Szent György-templom búcsúi szentmiséjén

A 2016-ban alapított Szent György-díj idei díjazottja Dr. Horváth Zsolt neonatológus, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ vezetője, négygyermekes családapa, az egyházközségi képviselő-testület tagja. A Szent György-díjat, Tamus István grafikusművész Szent Györgyöt ábrázoló linómetszetét, és a díjjal járó oklevelet 2021. április 25-én a Szent György-templom búcsúi szentmiséjén Tóth László plébános és Bordás Attila, egyházközségünk képviselő-testületének elnöke adta át Dr. Horváth Zsoltnak.

A díj átadásakor Tóth László atya kiemelte, hogy életünkben olykor váratlanul felüti egy-egy sárkány is a fejét, amely szeretne minket elnyelni, egészségünket és életünket elragadni. Tavaly óta egy ilyen sárkány életünkben a koronavírus, és akiket „megmart”, orvosi gyógyításra szorultak. Azt is látjuk a híradásokban, hogy az orvosok, ápolónők, az egészségügyi alkalmazottak milyen megfeszített és erőn felüli munkát végeznek. A Szent György-díj idei odaítélésekor az a szempont is vezetett bennünket, hogy elismerjük azt az önkéntes munkát, amelyet Dr. Horváth Zsolt, közösségünk tagja, az elmúlt hat hónapban, kéthetes ciklusokban a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház covid-osztályán végzett sok-sok beteg testvérünk egészségét szolgálva, nekik reményt nyújtva, vagy éppen egy csendes imával átkísérve őket az örök életre.

“A szolgálatot önként vállaltad – hangsúlyozta Tóth László atya -, nem lett volna kötelességed, hogy odaállj. Vállalásodban megjelenik Szent György küzdeni akarása, aki szembe száll a sárkánnyal, és le akarja győzni, akár még élete kockáztatásával is. A Szent György-díj átadásakor személyedben gondolunk mindazon társaidra az egészségügyben, akik küzdenek, akik hősiesen helytállnak a kiszolgáltatott betegek mellett és életéért. Fogadd tehát szeretettel ezt a díjat megbecsülésünk jeleként. A díj pedig továbbra is legyen ösztönző hatású mindnyájunk számára, mely emberi megbecsülésünk jele. Az igazit a Jóistentől kapjuk majd!”

A díjátadásról és a búcsúi szentmiséről bővebben: A legnagyobb sárkányölő, maga Jézus Krisztus – Templombúcsút és díjátadást ünnepeltünk a Szent György-templomban – Szent György Római Katolikus Templom (dnyem.hu)

-PappE-