Egyházmegyei rendelkezések értelmében március 15-től templomainkban szünetelnek a nyilvános szentmisék

A súlyosbodó járványügyi helyzet miatt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök az alábbi rendelkezéseket hozta:

A koronavírus-járvány harmadik fázisában a fertőzések számának meredek emelkedése miatt és meghallgatva a szakemberek véleményét, a következő rendelkezéseket léptetem hatályba egyházmegyénkben visszavonásig. Kérem a papság és a hívek részéről a következők betartását:

  • március 15-től templomainkban szünetelnek a nyilvános szentmisék, minden templomi közösségi imádság (keresztút, rózsafüzér stb.) és egyéb áhítatforma, amelyeket eddig pap nélkül végeztek, továbbá minden egyházközségi hitéleti összejövetel.
  • A templomainkat tartsuk nyitva, hogy a hívek egyénileg betérhessenek imádkozni és szentségimádásra, de a papok ne ebben az időszakban végezzék a szentmisét!
  • Ahol mód van rá, használjuk fel az online miseközvetítés lehetőségét, és biztassuk a híveket, hogy a közvetítésbe imádságos lelkülettel kapcsolódjanak be otthonaikból. Ügyeljünk a közvetítés minőségére.
  • A már felvett miseszándékok sine populo módon engedélyezetten elvégezhetők, vagy az intentio dantis kérésére áthelyezhetők az Egyházi Törvénykönyv rendelkezése értelmében (vö. CIC 1309. k.).
  • Imával esedezzünk napról napra az élő Istenhez a járvány megszűnéséért és minden érintettjéért, és híveinket is bátorítsuk erre.

Paptestvéreimtől és a hívektől felelősségteljes magatartást és az állami járványügyi intézkedések betartását kérem.

Debrecen, 2021. március 12.

Palánki Ferenc
debrecen-nyíregyházi megyéspüspök