Szerelmes levelek – Könyvbemutató december 1-jén a plébánián

A debreceni domonkos rendházban működő Szent II. János Pál Intézet gondozásában néhány napja jelent meg az intézet első saját kiadású könyve Szerelmes levelek címmel. A kötet a szent életű, életvédő orvosnő, Molla Beretta Szent Janka és férje személyes leveleinek kivonatát tartalmazza, melyben őszinte tanúságot tesznek a tiszta és mély szerelemről.  A könyvet Tokodi László OP atya vezetésével egyházközségünkben is bemutatják 2021. december 1-jén, az esti szentmise után a plébánia közösségi termében.

Molla Beretta Szent Janka 1922. október 4-én, Assisi Szent Ferenc ünnepnapján született Magentában, egy festői szépségű észak-olaszországi városban. Szülei ferences harmadrendiek voltak, gyermekeiket születésüktől vallásos szellemben nevelték. Szent Janka egész ifjúságát mélységesen meghatározta Istennel való kapcsolata. Mialatt Milánóban és Paviában végezte egyetemi tanulmányait, minden nap részt vett a szentmiséken, s rendszeresen imádkozta a rózsafüzért is. 1949-ben orvosi diplomát szerzett.

Molla Beretta Szent Janka egyszerű nő volt. Olyan nő, aki rád mosolyog, ha szembejön veled az utcán, akinek szemeiben az élet csodálatát, a szeretet fényét fürkészed, s akit nem felejtesz el könnyen. Voltak álmai, vágyai, megoldandó problémái, mint bárki másnak.

Szeretett és szerették. Feleség volt, aki a maga egyszerűségében élte meg az élet minden pillanatát és ajándékként fogadta a legapróbb örömöket is. 1955-ben kötött példaértékű házasságot Pietro Mollával, aki halálig jóban-rosszban mellette volt.

Kirándulásokat szervezett, szerepet vállalt az Actio Catholica Mozgalomban, csodálattal fedezte fel a természet kincseit, rajongott a színházért, a művészetért, a zenéért, magáért az életért.

Gyermekeit Isten ajándékaként fogadta, szívének teljes szeretetével szerette őket. Negyedik terhességének második hónapjában azonban daganatot találtak nála. Jankának döntenie kellett: eltávolítják méhét a magzattal együtt, vagy vállalja, hogy meghagyják a magzat életét, s csak a daganatot távolítják el. Ez utóbbi volt a kockázatosabb, Janka mégis az élet védelme mellett döntött. Tisztában volt a lehetséges következményekkel, tudta, hogy mindkettejük élete veszélyben van. Pietrot arra kérte, gyermekük életét tartsa szem előtt. Legfájdalmasabb, legküzdelmesebb napjain sem fordult el Istentől. Bensőséges imával szólt Hozzá, elfogadva akaratát.

1962. április 20-án szállították kórházba, ahol császármetszést hajtottak végre rajta. Egészséges kislánynak adott életet, a szülést követő néhány órában azonban Janka állapota egyre romlott. Magas láz gyötörte, állandó hányingere miatt csak ajkaival érinthette az Oltáriszentséget. Kérésére hazaszállították Ponte Nuovó-ba, ahol április 28-án, a hajnali órákban adta vissza lelkét az Úrnak.

Döntésének súlyát igazán csak azok érezhetik át, akik maguk is édesanyák. Akik átélték a születés csodáját, akik tudják, mint jelent világra hozni, apró kezeket fogni és vezetni egy életen át. Látni, ahogy növekednek, ahogy rálépnek arra az útra, amelyet Isten szánt nekik, velük sírni és nevetni, hallani szívük minden dobbanását és új erőre kapni általa minden egyes nap. Azok a nők, akiknek lelkében ott lobog az Isteni Szeretet lángja, s akiket az anyaság mindennapi hősökké emel.

Szent Janka hite, áldozata és szeretete sokak szívét megérintette. Szent II. János Pál pápa, mint az élet tanúját, akinek tanúságtétele valódi himnusz az élet mellett, 1994-ben boldoggá avatta. A Szentatya 2004-ben emelte a szentek közé, a szertartáson részt vett Szent Janka férje és gyermekei is.

A Szerelmes levelek a bemutató alkalmából a helyszínen is megvásárolható lesz.