“Megnyitott az óvoda, csodálatos palota” – Új katolikus óvodával bővült az egyházmegye köznevelési intézményeinek palettája

„Megnyitott az óvoda, csodálatos palota”– énekelték az óvodás gyermekek a Debrecen-Józsa városrészen, a Szent György-templom szomszédságában épült új óvoda megáldó ünnepségén, augusztus 31-én. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt működő impozáns tagintézmény a debreceni Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Technikum és Kollégiumhoz tartozik.

Az ünnepi alkalmat dr. Bódis Zoltán intézményvezető nyitotta meg. Jelen voltak: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök; Bosák Nándor nyugalmazott püspök; Fodor András püspöki helynök; dr. Törő András, a püspöki hivatal irodaigazgatója; Tóth László plébános, az óvoda lelki vezetője; Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelőállamtitkár; Kósa Lajos, a terület országgyűlési képviselője; dr. Papp László, Debrecen polgármestere; Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere, a városrész önkormányzati képviselője; Mézesné Makó Zsuzsa, az új tagintézmény vezetője; Némethné Székely JuliannaTürk László és Molnár Katalin főigazgatók (EKIF); az egyházmegye köznevelési intézményeinek vezetői; Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgatóÁgoston László az óvoda tervezője; Korbeák Zoltán a kivitelező cég képviselője; az intézmény dolgozóés más meghívott vendégek. Az ünnepség moderátora Mézesné Makó Zsuzsa, az tagintézmény óvoda vezetője volt.

(…)
A köszöntő gondolatok sorát az óvoda megáldása előtt Palánki Ferenc megyéspüspök atya zárta, amelyben egy történetet idézett fel: „Egyszer, az egyik barátom megkérdezte gyermekét, hogy mit csináltál ma? A gyermek azt felelte, hogy ma boldog voltam.” Ha mai megkérdezzük magunktól, mit tettünk ma, elmondhatjuk, hogy ma boldogok voltunk, mert látjuk, hogy építettünk valamit. Többet, mint egy épületet, egy óvodát. Isten országát építettük, és építjük tovább. Ez a mi célunk, feladatunk.

Majd a püspök atya is utalt a családbarát kormányzásra, kifejtve, hogy a család a II. vatikáni zsinat szerint egy kis egyház. Ha valaki tehát családbarát, az egyben egyházbarát is.

„A család az emberiség igazgyöngye, Isten szívében fogant.” – utalt Ferenc püspök egy székely ember mondatára, akit egyszer a csíksomlyói zarándoklaton kérdezett egy riporter. Ennél többet a családról nem lehet mondani, fogalmazott a főpásztor és hozzátette: amikor egyházként odaállunk a kis-egyházak, a családok mellé, akkor nagyszerű építmények születnek, és közben együtt építjük Isten országát.

Majd elmondta, hogy az óvoda – később, a katolikus általános iskola megépülése után – a szomszédban hat éve felszentelt Szent György-templom nevét fogja viselni.

Püspök atya megköszönte a városvezetésnek, hogy szeretettel segítenek a törekvésükben, amely összefogás eredményeként gyümölcsök teremnek: kicsi gyermekeket jó emberekké nevelünk, akik képesek lesznek az elköteleződésre, a szeretetre, a másokért áldozatot hozó életre, újabb családokat alapítanak majd, és elfogadják az Istentől való küldetést, hivatást.

Végül zárógondolataiban utalt a világban uralkodó identitásellenes mainstream-re, a fősodorra és úgy fogalmazott: „Szembe kell úszni az árral és vállalni azt, hogy kik vagyunk. Ha ezt tudjuk, akkor bármi történik, azt is tudni fogjuk, hogy mit kell tennünk. Ez egyszerű, de nem könnyű, ehhez kérjük a Jóisten segítségét, kegyelmét, áldását életünkre és szolgálatunkra.

A szalagátvágás előtti pillanatokban még egy kötelességüknek eleget tettek a vendégek, Mézesné Makó Zsuzsa óvodavezető kérésére, régi hagyományt felelevenítve, az óvoda születésére fenyőfát ültettek az óvoda átriumába. „A fa, magát az életet szimbolizálja, jelképe az örök fejlődésnek, az áldozatkészségnek, a növekedésnek, a változásnak és a megújulásnak, örökzöld lévén pedig az új élet, az öröklét reményének is” – fogalmazott az óvodavezető.

A négycsoportos óvodát felmenő rendszerben indítják el, 2021. szeptember 1-től. Két csoportban, mintegy 50 kisóvodás kezdi meg a tanévet, és a későbbiekben négy csoportban összesen 100 gyermeket fogadnak majd.

A tágas helyiségekkel, sószobával, hatalmas üvegfelületekkel, belső átriummal, minden igényt kielégítő udvarral is rendelkező óvoda építészeti különlegességéről is üzen. Külső megjelenési formájában követi a közvetlen szomszédságában lévő, építészetileg többszörösen díjazott középkori kőtemplomokat idéző Szent György-templom vonalait, amely 2016-ban – Pro Architectura-díjat, 2020-ban pedig Az évtized 30 legjobb magyar épületeinek egyike elismerést nyerte el.

Az ünnepségen közreműködtek az egyeki Szent János Katolikus Köznevelési Intézmény művésztanárai.

A teljes beszámoló IDE KATTINTVA olvasható.
Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye