2024-ben is NÖVEKEDJÜNK EGYÜTT A SZERETETBEN!

Dr. Törő András atya, a Megtestesülés plébánia, egyben egyházközségünk plébániai kormányzója évértékelő beszámolóval és az évet záró üzenettel fordult az egyházközség híveihez.

Néhány nappal korábban évet zártunk és új évet kezdtünk. Hiszem, hogy van miért hálát adnunk! Kívánom, hogy amikor meg tudjuk köszönni Isten oly sok ajándékát, az adjon bátorságot arra, hogy egyre jobban rábízzuk magunkat szeretetére! Kívánom továbbá, hogy közösségünk is ebben a szeretetben növekedjen a 2024-es évben.

Növekedjünk együtt…

…EGYMÁSRA HALLGATÁSSAL! Az elmúlt években bekapcsolódtunk Egyházunk „zsinati folyamatába”, hogy ezzel magunk tanuljunk jobban figyelni egymásra. Folytassuk ezt közösségeinkben! Az idei esztendőben megújul az egyházközségek képviselő testülete is. Imádkozzunk, hogy a Szentlélek vezesse ezt a folyamatot!

…EGYÜTT HALADVA Jézussal és egymással. A napi együttműködés minden szinten fontos, különösen is közösségeink és csoportjaink között. 2024-re bátran és bizalommal tekintünk. Merítsünk abból a gazdagságból, amit talentumként ajándékba kaptunk: három templomunk, egyetemi lelkészségünk, két új óvodánk van.

…ELMÉLYÍTVE LELKISÉGÜNKET! Így tudunk erősek maradni. Örömmel fogadom és várom mindenki segítségét, javaslatát, aktív részvételét, hogy megtaláljuk azon formákat, amik legjobban segítik mindnyájunk hétköznapjainak hitelessé, értelmessé és örömtelivé válását!

…BÍZVA A JÖVŐBEN! Újítsuk meg közösségünket belül és kívül is! A megújulás nem a régi eltörlése, hanem a folyamatos úton levésünk, a mindennapi kegyelemmel való találkozás. Egy dinamikusan fejlődő városnak vagyunk a lakói, ami sokunknak választott otthona lett. Ez a dinamizmus kell, hogy hatással legyen a közösségeink életére is. A Megváltó itt akar velünk új csodát tenni, amihez várja az együttműködésünket! Az idei évben a Megtestesülés plébánia alsó közösségi tereit és a templom udvarát szeretnénk megújítani és a Szent György-templom orgonáját tervezzük kicserélni.

…MEGERŐSÍTVE közösségeink elkötelezett tagjait! Mindenki felelősséget hordoz közösségünkért: imával, aktív részvétellel, önkéntességgel, anyagi vagy szakmai támogatással. Van helyünk ebben a közösségben, legyünk ennek a keresésén. Várok minden jó szándékú véleményt, ötletet, amivel előbbre tudjuk vinni közösen az Örömhír ügyét! Buzdítok arra mindenkit, hogy legyünk tanítványok!

Adjon nekünk ezekben az években az Úr erőt, bátorságot és kreativitást, hogy tudjuk építeni közösségünket! Legyünk részesei ennek! Szívből kívánok áldott, békét hozó Új Évet közösségünk minden tagjának!

2023. ÉVI PLÉBÁNIAI BESZÁMOLÓ

SZENTSÉGKISZOLGÁLTATÁSOK 2023-ban 

  Megtestesülés templom Szent György-templom
Keresztelés 30 16
Bérmálás   11
Esküvő 10 2
Temetés 10 10

LELKISÉGI PROGRAMJAINK ÉLNEK!

Életünk központja: a szentmise, amiből táplálkozunk! Köszönöm Náray Máténak, kántorunknak a zenei szolgálatot és a kórus tagjainak! Köszönöm az akolitusoknak, az olvasóknak és a ministránsoknak a hétről hétre szóló hűséges szolgálatukat. A sekrestyei szolgálatot köszönöm Keczán Máriának, aki évekig volt plébániánk munkatársa és sok áldást kívánok Kertészné Erika, Monostory Huba és Pákey Dávid szolgálatára. Az olasz idegnyelvű közösség az elmúlt év októberétől kapott otthont a plébániánkon.

A kapott tudás továbbadása: a hitoktatás, amiből gazdagodik ifjúságunk. Hálásan köszönöm Jakab Zsuzsanna, Rácz Jánosné, Végvári Kinga hitoktatói szolgálatát. Külön öröm, hogy az idei esztendőben is elindult a katekumen csoport, ahol Újhelyi Mária segíti a munkámat.

Köszönöm az imaszolgálatot a Rózsafüzér társulatnak, akik imahátteret biztosítanak számunkra. Külön öröm, hogy rendszeresen szentségimádásra van lehetőség templomainkban és évek óta segíti az elmélyülést a szemlélődő imacsoport. Köszönöm továbbá a Szent Mónika-imakörnek, hogy imáikban hordozzák a felnövekvő generációt!

A lelki elmélyülés közösségi útját segíti a Lélektől lélekig csoport, a Felnőttek lelki köre és a Lelkiségi estek. A bibliaórákon a Római levél gazdagságával ismerkedünk mindkét közösségben az idei esztendőben, illetve a Szentírás férfi karaktereit vizsgáljuk a józsai férfi csoporttal. Minden csoportunk nyitott, bárki, bármikor csatlakozhat!

JÓ GAZDAKÉNT VISELTÜK GONDJÁT TEMPLOMAINKNAK!

Épületeink rendezése, fejlesztése folytatódott. Az őszi hónapok folyamán megújult a Megtestesülés templom kórusa, a mosdóhelyiségek, illetve a teljes fűtésrendszert sikerült modernizálni. A plébánián szintén felújításra került a fűtésrendszer, a második emeleten új fürdőszoba került kialakításra és megújult a plébánosi lakás is.

Kitakarítottuk a józsai Szent Család-templomot, ahol megünnepeltük a templom búcsúünnepét is. Hiszem, hogy lesz élet ebben a templomban is! Február 17-től, heti egy alkalommal, szombat esténként 17 órakor kezdődnek majd a szentmisék.

Anyagilag rendezetten zártuk ezt az évet. Különösen is hálásak vagyunk azoknak, akik támogatták az éppen futó felújítási projekteket. A felújítási munkálatok tetemes részét a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye vállalta, amiért hálánkat a közösségünk felé való elkötelezettségünkkel tudjuk kifejezni. Köszönöm a persely-, az egyházközségi hozzájárulás és az egyéb más adományokat. Az elmúlt év végén egy nagyobb pénzügyi digitalizációs folyamaton indultunk el, ami a biztonságos és kényelmes pénzkezelést segíti.

Az elmúlt évben örököltünk egy lakásrészt. Imáinkban emlékezzünk meg elhunyt jótevőnkről!

Hálásan köszönöm meg a képviselő-testületeknek, segítőknek, az önkénteseknek, akik bármilyen formában is kivették a részüket az év folyamán a közös szolgálatból. Mindent köszönök és mindenkit hívok és várok a további közös építkezésre!

András atya