„Monda az Úr Jónásnak…” – Az ószövetségi próféta alakja elevenedett meg a Szent György-templomban

Mercs János színművész Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című remekművei alapján készített egyszemélyes előadást, melynek egyik helyszíneként a Szent György-templomot választotta a Józsa Pódium szervezésében. A 2019. december 10-én megtartott előadás után kötetlen beszélgetésre volt lehetősége a közönségnek a művésszel útkeresésről, hitvallásról, a történet ma is aktuális mondanivalójáról.Jónás könyve egyike a Biblia prófétai könyveinek (Jon) mely címét nem a könyv szerzőjéről, hanem a történet főszereplőjéről kapta. Az egyik legismertebb és legtöbbször feldolgozott bibliai történet, melyből az Isten elől menekülő, és Istennel perlekedő próféta félelmeit ismerhetjük meg, valamint Jahve minden embert egyetemesen üdvözítő irgalmát.

Babits műveit 1938-ban, egy komoly operációt követően vetette papírra, amikor némaságra ítélve már csak az ún. beszélgető füzetein keresztül tudott kapcsolatot tartani környezetével.

A Jónás alakját és küzdelmét megelevenítő Mercs János Debrecenből jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol Lukáts Andor és Jordán Tamás voltak a tanárai. A végzést követően 2006-ban osztályának több tagjával együtt szerződött a Csokonai Nemzeti Színházba, melynek azóta is tagja.

 

-PE-