Rajtunk múlik, hogyan cselekszünk és mit választunk! Főpásztori szentmisét tartottak a Szent György-templomban

Jézus születésének ünnepe előtti készületi időszak végéhez közeledve már hagyomány, hogy roráté szentmisére gyűlnek össze a hívek advent utolsó hetének reggelein a Szent György-templomban. Mára az is hagyománnyá vált, hogy az utolsó adventi héten az egyházmegye főpásztora meglátogatja a püspöki székhely katolikus templomait, ahol hajnali szentmisén osztozik a hívek karácsonyváró örömében. December 18-án, kedden Palánki Ferenc megyéspüspök atya mutatott be roráté szentmisét a Szent György-templomban.

Jézus Krisztus születése így történt: Anyja, Mária, jegyese volt Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, kitűnt, hogy Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. A férje, József, igaz ember volt, nem akarta őt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt: „József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, mert a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fia születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől.” Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott: Íme, a Szűz gyermeket fogan és fiút szül, és az Emmánuel nevet adják neki, ami azt jelenti: „Velünk az Isten.” Amikor József felébredt álmából, úgy cselekedett, amint az Úr angyala parancsolta neki. (Mt 1,18-24)

A mai evangéliumi részből hallhattuk Mária anyaságának titkát és a mindenható Isten tervének megvalósulását. Máté evangélista azonban nem Mária szempontjából beszéli el a történéseket, hanem a tanúságtétel szerint József álmában, egy látomásból tudja meg, hogy jegyesének, Máriának a Szentlélektől születik gyermeke.

Palánki Ferenc püspök atya az evangéliumi rész magyarázatában kiemelte József egyszerű emberségét, aki az Úr küldöttének parancsa szerint cselekszik: „József egyszerű, de igaz ember volt. Jézus nevelőapjaként igaz embersége ott kezdődik, hogy vélt sérelmét, miszerint nem ő a születendő gyermek apja, nem torolja meg. Tiszta szívvel szereti Máriát, ezért akarja titokban elbocsátani. Isten álmában szól Józsefhez, hogy elérjen a szívéig. Elmondja neki, hogy a gyermek a Szentlélektől fogant. József felfogta, hogy amit álmában látott az nem csak egy egyszerű álom, hanem Isten üzenete számára. Nyitott szívvel fogadja és engedi, hogy a nála nagyobb titok beteljesüljön. József beteljesítette Isten akaratát” – fogalmazott a főpásztor.

Majd azzal az intelemmel fordult püspök atya a hívekhez, hogy életünket Isten szolgálatába állítva, mindvégig a szeretet útján járva, ahogy József tette, mi is teljesítsük az Isten szeretetparancsát, hogy a szeretet útján célba érve nyerhessük el az üdvösséget. Mert Jézusnak csak úgy lehetünk a családtagjai, ha az advent időszak minden egyes napján és életünk minden napján az Ő akaratát keressük és teljesítjük. „Rajtunk múlik, hogyan cselekszünk és mit választunk: a szeretetet vagy a szeretetlenséget” – zárta elmélkedését püspök atya Krisztus születésének ünnepe előtt hat nappal a Szent György-templomban megtartott hajnali szentmisén.

-PE-