Elbúcsúzott egy képviselő-testület

Dr. Bedő László, egyházközségünk képviselő-testületének világi elnöke lent közölt írása a Megtestesülés Plébánia hivatalos lapja, a Hírharang november 25-én, Krisztus Király vasárnapján, a Szent György templom felszentelésének harmadik évfordulójára kiadott lapszámban jelent meg.

2018 novemberében megválasztottuk egyházközségünk új képviselő-testületét. Jómagam Nyizsnyánszky Lajos atya meghívására kezdtem el segíteni a testület munkáját 21 évvel ezelőtt, majd 1997-ben megkaptuk első kinevezésünket képviselőtársaimmal Bosák Nándor püspök atyától. Ekkor váltottam a Józsán közismert és megbecsült Halasi Mihály bácsit a világi elnöki poszton, aki sokévi munka után már nem tudta vállalni a további ténykedést.

Láttuk, hogy a XIX. század végén épült régi kis templomunkat, a Szent Család-templomot – bár többször végeztetett rajta Vince atya, a korábbi plébános kisebb-nagyobb renoválást – a pusztulás fenyegeti, ezért szisztematikus felújításra lesz szükség. Belevágtunk, de pénzünk alig-alig volt rá. Lajos atya támogatta elképzelésünket és biztatott, hogy ne adjuk fel a tervet, kevés kis összegyűjtött pénzünkhöz kérjünk támogatást a püspök atyától, amit legnagyobb meglepetésünkre meg is kaptunk.

Elsőként a templom falának nedvesedését szüntettük meg: leszedtük a műanyag falburkolatot, megcsináltattuk a vaskeretes ablakok dupla üvegezését, bevezettettük a vizet és a gázt és konvektorokat szereltettünk fel. Kezdtük emberibbnek érezni télen is a templomot. Lajos atya kezdeményezte a régi, háttal miséző oltár előírás szerinti cseréjét, ami annál inkább is indokolt volt, mert az oltár és az alatta levő dobogó fája elkorhadt. Ez a munkálat nem hozott számunkra megdicsőülést, mert a régi kis oltárhoz minden tősgyökeres józsai váltig ragaszkodott, hiszen azelőtt kapták meg a keresztséget, itt voltak elsőáldozók, itt bérmálkoztak, esküdtek és sokakért szólt innen a gyászmise. Lajos atya határozottsága mentett meg bennünket és a templomot. Lassan mindenki megszokta és megszerette az új szentélyt, amit püspök atya 2000-ben szentelt fel.

2001-ben Lajos atya nyugállományba vonult és őt Szegedi Kálmán plébános váltotta, aki sajnálatos balesete miatt felépüléséig nem tudta közösségünket pásztorolni, de a templom külső és belső felújítása tovább folyt. 2003-ban a püspök atya ismét ellátogatott hozzánk és megáldotta a felújított templomunkat. 2004-ben a tető és a templomkert rendbetételével sikeresen befejeztük a renoválást. A következő évben a hangosítás kiépítését és a gyóntató fülke felújítását végeztük el, beszereztünk egy új szintetizátort, majd a plébánia korszerűsítése került sorra.

2006-tól a Megtestesülés plébániához kapcsolták a józsai egyházközséget és Felföldi László plébános vette át a közösséget. Az addigi felújítások és materiális ténykedések után a hitélet került előtérbe. Megkezdődött a gyermekek és családosok táboroztatása, hitoktatók és akolitusok képzése, lelkigyakorlatok indultak és közösségi csoportok alakultak. Kirándulásokat, búcsúlátogatásokat, egyházközségi összejöveteleket szerveztünk. A közösség pedig szépen fejlődött és gyarapodott.

2008-ban Bosák Nándor püspök atya ismét ellátogatott hozzánk, amikor jeleztük számára, hogy a közösség létszámához mérten immáron kicsinek bizonyul a templomunk. Szóvivőnk ebben a kérdésben már évek óta Juráskó István, Pista bácsi volt, aki Józsán született, a régi templom mellett nevelkedett. Ha valakinek, akkor neki kellett volna ragaszkodnia a régi templomunkhoz! De ő a jövőbe tekintett és vitt bennünket is a maga lendületével az új templom építése felé. Püspök atya pedig elfogadta érveinket és új templom építése mellett döntött. Az ötletet Debrecen városvezetése is támogatta az építési terület biztosításával.

2014-ben került sor az új templomunk alapkőletételére. Megépült a Győrffy Zoltán építész által megálmodott csodálatos, új templom, melyet 2015. november 22-én Bosák Nándor és Palánki Ferenc püspök atyák szenteltek fel Szent György tiszteletére és a józsai hívek lelki üdvére. Az építkezés munkájának oroszlánrészét szinte észrevétlenül, a háttérből Felföldi László plébános irányította. Csak az tudja, hogy mit jelent ez, aki már legalább egy kisebb épületet felépíttetett! Ember (plébános!) feletti munka volt. Laci atyának hálásan köszönjük!

De a plébánosok jönnek-mennek: Felföldi atyát Tóth László atya váltotta 2017-ben. Túljutva az építkezés garanciális javításainak terhein, ismét a közösség építés került előtérbe, amelynek fontos lépése egyházközségünk képviselő-testületének megújítása, választása 2018 novemberében.

Köszönöm minden munkatársamnak, az egyházközség híveinek, plébánosainknak az eddigi bizalmat! Vezessen és áldjon meg bennünket a Szentlélek Úristen!

Dr. Bedő Zoltán
a Szent György-templom
képviselő-testületének világi elnöke