Szent Antal földjéről a józsai Szent György-templomig

A kellemes őszi napsütésben a lágy szellők és a Tócó-patak halk csobogásának hangjai közül már messziről hallani lehet az építők kopácsolását és a gépek hangjait. A józsai erdős-fás patakparton épülő, leendő Szent György római katolikus templom tetejének külső felületét burkolják ezekben a napokban.

Hivatalos okiratok már a 13. században említést tesznek Józsa település Szent György-templomáról. Az ősi templom romjaitól mintegy 150-200 méterre épülő mai templom különlegessége, hogy a falain túl magastetejének belső- és a külső oldalait is téglával burkolják. Több, mint 300 000 téglaszeletet rögzítenek így a falakhoz. A rusztikus tégla Szent Antal földjéről, Padovából érkezett, ahol speciális öntési eljárással készült egy több, mint 100 éves téglaöntő műhelyben, ahonnan több neves római és velencei épület falainak téglaburkolata is származik.

A Józsán épülő középkori stílusú templom békés, titkos hely hangulatát idézi, ahol erőteljesen megjelenik a szakralitás. A tervező, Győrffy Zoltán, munkája során nagyon fontosnak tartotta a fény szerepét a belső térben. A nap csak indirekt módon jut be a templomtérbe, kivéve az év egyetlen napját – Szent György napját –, amikor a felkelő nap fénye világítja meg a tabernákulumot.

Az időtlenséget sugárzó épület ritkaságszámba menő esztétikai megoldásain túl a kor elvárásainak is messzemenően eleget tesz geotermikus padlófűtés rendszerével, melyet az épület mellett fúrott kutak vize táplál majd. A hideg, téli időszakban elektromosan fűtött padokon foglalhatnak helyet a hívek a nagy légterű templomban. A 200 fő befogadására alkalmas épületben kiszolgáló helyiségek, gyermekjátszó, teakonyha és mozgáskorlátozott illemhely is kialakításra került. A szerelvényezési munkálatok, a templom berendezése és a külső tereprendezést követően várhatják a józsai hívek a templom szentelésének év végéree tervezett időpontját.

A templom alapkövét 2014. április 26-án tették le. Az építkezésre szolgáló telket Debrecen megyei jogú város adományozta, az építés költségeit a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye biztosítja, a hívek adományaival kiegészítve.

Forrás link