Rendhagyó templombúcsú 2020-ban

Szent Györgyre, templomunk névadó- és védőszentjére emlékezünk 2020 áprilisában. A járvány miatt idén elmaradnak egyházközségünk hagyományos ünnepi alkalmai és közösségi programjai, köztük a hagyományos Szent György-bál, de a Szent György–díj átadását is egy későbbi alkalomra halasztották. A körülmények adta lehetőségekhez alkalmazkodva április 24-én, pénteken 18 órakor online közvetített búcsúi szentmisébe kapcsolódhatunk be az egyházközség Facebook-oldalán. A búcsú hetén, április 20-24. között pedig Tóth László atya minden nap este 6 órakor rövid videó-kirándulásokra invitálja a híveket. A videók a Szent György-templom Facebook-oldalán tekinthetők meg.

2020-ban virtuálisan ünnepeljük közösségünket és a templomunk védőszentjéül választott Szent Györgyöt. Tóth László plébános atya és Huczman Patrik kántor felkereste az egykori Szentgyörgyfalu (ma Debrecen-Józsa) nevét máig őrző településrészeket, maradványokat és tárgyi emlékeket, és rövid videókban megmutatják, ami összeköt minket Szent Györggyel és a gyökereinkkel.

A 2019-es templombúcsúi szentmise főcelbránsa, Szenes József atya elmélkedéséből vett gondolatok a mai helyzetünkben is nagyon aktuális mondanivalót rögzítenek számunkra:

„Életünk nagy kihívásaival nekünk is szembe kell néznünk és hadakozni kell velük. Kivétel nélkül minden embernek, úgy ahogy a szentek is küszködtek, az őseink és mi is, valamint az utánunk következő generációk is fognak. Szent György küzdelmes élete mutatja számunkra, mennyit hadakozott a gonosz lélekkel. Sárkányölőnek is nevezik, ami arra utal, hogyan küzdött ezzel az ősi ellenséggel. Életpéldájával arra buzdít minket, hogy nem szabad félnünk, és bátran szembe kell nézni a gonosszal, életünk félelmeivel és problémáival.”

-PE-