Isten azt akarja, hogy túlcsorduljon szívünkben a szeretet – Palánki Ferenc megyéspüspök celebrált hajnali misét templomunkban

A Jézus születésének ünnepe előtti készületi időszak utolsó hetében roráté szentmisére gyűltek össze a hívek a Szent György-templomban. Minden évben az utolsó adventi héten egyházmegyénk főpásztora meglátogatja a püspöki székhely római katolikus templomait, ahol hajnali szentmisén osztozik a hívek karácsonyváró örömében. December 21-én Palánki Ferenc megyéspüspök atya a Szent György-templomban mutatott be roráté szentmisét. A liturgián jelen volt Törő András atya is.

Püspök atya a liturgia ószövetségi olvasmányi részére utalva (Énekek éneke 2. fejezet) kezdte elmélkedését, melyben rámutatott, hogy a Szentírásban irodalmi műfajok, köztük szerelmes versek is megtalálhatók, melyekből kiderül, hogy Isten szerelemmel szereti az embert.

“Isten eljön közénk, és mint a szerelmes, leskelődik, betekint életünk ablakán, figyeli, hogy észrevesszük-e őt, közben látja nehézségeinket, fájdalmainkat, betegségeinket. A karácsony tulajdonképpen az ember megdöbbenése, rácsodálkozása arra, hogy az a valaki keresi őt, akinek semmi sem hiányzik a boldogságához, aki mindent betölt jelenlétével. Hogyan lehetséges, hogy az nézelődik az ablakomnál, aki átlátja tekintetével az eget, a földet és a mindenséget? Karácsonykor rácsodálkozunk arra, hogy az Isten valami végtelen utat tett meg azért, hogy mi néhány lépést téve találkozhassunk vele, és ez felfoghatatlan misztérium” – folytatta Palánki Ferenc püspök atya.

“Az Énekek énekéből az is kiderül, hogy életünk bármikor teremhet gyümölcsöt, akkor is, amikor azt mondjuk, hogy nem vagyunk rá képesek, nincs itt az ideje, hogy gyümölcsöt teremjen az életünk, vagyis hogy jók legyünk, és hogy ha nem érdemli meg a másik, hogy szeressük, hogy jót tegyünk vele. De mégis, ha találkozni akarunk Istennel, akkor képesnek kell lennünk erre. A karácsony azt jelenti számunkra, hogy befogadjuk Isten szeretetét és továbbadjuk, megajándékozzuk vele a másikat. Így lesz gyümölcsöt termő az életünk, mert Isten azt akarja, hogy a mi szívünkben is túlcsorduljon a szeretet, hiszen ő szenvedélyes szeretettel, szerelemmel szeret bennünket. Betekint életünk ablakán és várja a választ, hogy kinyitjuk-e a kaput és beengedjük-e őt, hogy minket is betöltsön szeretetével, és valóban túlcsorduljon a szívünk. Így próbáljuk megélni az idei karácsonyt és megünnepelni a köztünk élő Istent” – zárta elmélkedését Palánki Ferenc megyéspüspök a Szent György-templomban tartott hajnali misén, 2019. december 21-én.

Papp Erika