Templombúcsú és Szent György-díj átadás – Ünnepi szentmise április 24-én

Szent Györgyre, templomunk névadó- és védőszentjére emlékezünk április 24-én szentmise keretében, melynek főcelebránsa Szenes József nyugalmazott plébános atya lesz. Egyházközségünk hagyománya szerint a búcsúi szentmise végén adják át – idén immár negyedik alkalommal – a Szent György-díjat is.

Fennmaradt okiratok már a XIII. században említést tesznek a mai Józsa település Szent György-templomáról, mely előtt tisztelegve választotta az utókor a mai templom védőszentjének is Szent Györgyöt, aki a görög egyházban a nagy katonaszentek közé tartozik és a „nagyvértanúk” közé sorolnak.

Annyi történelmileg biztosnak tekinthető, hogy még azelőtt halt vértanúhalált Krisztusért, hogy a keresztény vallást hivatalosan elismerték volna a római birodalomban. Tiszteletének rendkívüli elterjedtségével magyarázható, hogy vértanúságához sok legenda fűződik.

György tisztelete Európában a középkorban volt a legerősebb: a lovagok oltalmazójaként, a zarándokok védőszentjeként és egyúttal az egész nép segítőszentjeként tisztelték. Noha a sárkányviadal motívuma csak a későbbi évszázadokban épült a György-legendába, kifejezi azt a keresztény meggyőződést, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi.

Egyházközségünk Szent György-díját a templomszentelést követően alapította és 2016-ban ítélte oda első alkalommal a képviselő-testület. 2019-ben, sorrendben a negyedik alkalommal adják át a díjat a búcsúi szentmise végén az egyházközség arra érdemesült tagjának. A búcsúünnep záróalkalma az április 27-én megrendezendő, szintén hagyományos Szent György-napi bál lesz.

– PE –