“Böjtbe esni, csak úgy, nem lehet” – Tóth László atya a böjtről a “Szólj be a papnak” blogon

Négy pap és két lelkipásztor böjti kihívást fogalmazott meg a „Szólj be a papnak” blog szervezésében, főleg azokra gondolva, akik eddig még nem próbálkoztak böjtöléssel, vagy éppen nem tudják, hogyan csinálják jól. A papok között volt Tóth László atya is, egyházközségünk plébánosa is.

A kihívásról szóló nyolcperces videót február 25-én tették közzé a „Szólj be a papnak” blogon. Ebben a kihívók – Hofher József SJ, a Szent Ignác Jezsuita Roma Szakkollégium lelkésze; Németh Áron református lelkipásztor; Restás László adventista lelkipásztor; Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója; Tokodi László OP szerzetes és Tóth László, a debreceni Megtestesülés templom plébánosa – beszélnek arról, mi a böjt.

A böjt: az Istennel való kapcsolatunk helyreállítása. (Németh Áron)

A böjt az önmegtagadás egyik formája, ami a korlátozásban nyilvánul meg – nem arról mondunk le, ami eleve rossz, hanem valamiről lemondunk, ami kellemes és jó számunkra. Közben pedig a még nagyobb jó, Isten felé fordulunk. (Tokodi László OP)

A böjt értelme, hogy minél jobban leszűkítsem a figyelmemet Istenre, Isten akaratára, háttérbe szorítva azokat a testi dolgokat, melyek a hétköznapokban olyan sok figyelmet követelnek. (Restás László)

A böjt „méregtelenítés” abban az értelemben, hogy ha valakivel bajom van, elmegyek gyónni, vagy felkeresem az illetőt személyesen, és próbálom tisztázni a problémás helyzetet. (Hofher József SJ)

Nem csak étel- és italböjt van, a többi érzékszervünk területén is megtehetjük ezt – szavak, szemek böjtje… De mindegyiknek tudatos, akarati cselekvésnek kell lennie; böjtbe esni, csak úgy, nem lehet. (Tóth László)

Ha valami nagyobb jóért, nagyobb szeretetért, Isten jelenlétéért, annak tudatosításáért, hogy „nem csak kenyérrel él az ember” tagadom meg magamtól az étel egy részét vagy egészét, akkor ez nagyon tudja erősíteni a szeretetkapcsolatot azzal a Jézussal, aki értünk mindenről lemondott. (Sajgó Szabolcs SJ)

A böjt a lelki elmélyülést, az Istenhez közeledést szolgálja, másrészt a Földünk energiaforrásait rohamos ütemben felélő emberiség többletfogyasztását is mérsékelheti. A lelkivezetők ezért kifejezetten bátorítják, hogy az idei nagyböjtöt ökotudatos szemlélettel teljesítsék azok, akiket felhívásuk tettekre sarkall. Az egy hét múlva feltöltendő második videóban adnak majd néhány tippet is az ökoböjthöz, aminek több országban már hagyománya van.

Aki pedig május 5-ig elküldi beszámolóját arról, hogy mit vállalt böjtként, és hogyan élte meg a negyvennapos böjti időszakot testileg és lelkileg, egy kétszemélyes hétvégét nyerhet egy ökoszálláshelyen.

A beszámolókat a szoljbeapapnak@gmail.com e-mail-címre várják írásos (max. 5000 leütés) vagy videós formában (max. 10 perc). A legjobbakat közzéteszik a „Szólj be a papnak” blogon és a kezdeményezés Facebook-oldalán.

Forrás: Magyar Kurír