Évforduló és ígérettétel a Szent György-templomban Krisztus Király vasárnapján

November 25-én hármas ünnepre gyűltek össze a hívek a Szent György-templomban: Krisztus, a mindenség királyát ünnepelve megemlékeztek a Szent György-templom felszentelésének harmadik évfordulójáról, valamint az újonnan megválasztott képviselő-testületi tagok is ezen a vasárnapon tettek ünnepélyesen ígéretet az egyházközség szolgálatára.


Tóth László plébános atya ünnepi szentbeszédében Krisztus királyi mivoltáról, királyi méltóságáról elmélkedve kiemelte, hogy Krisztus királysága nem evilágból való. Az Ő királysága teljesen más, mint a földi királyok uralma. Ő ugyanis nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem azért jött, hogy Ő szolgáljon, minket, embereket, mégpedig az Ő végtelen szeretetével. Az Ő királysága abban áll, hogy nem emeli magát az emberek fölé, hanem lehajol hozzájuk az Ő végtelen szeretetével, felemeli az elesetteket, a csüggedőket. A szeretet királyságát, a szeretet szolgaságát hozta el nekünk, hogy aztán a szívekbe költözzön. A plébános elmondta azt is, hogy Jézus királyként van jelen a világban, és azért jött, hogy átformálja a világot. Kijelölte az utat, és aki követni akarja Őt, annak fel kell vennie a keresztjét. Ez a szeretet azonban a szeretet keresztje, ami szereti és tiszteli a másik embert. Őt szolgálni segítség a számunkra, hogy közelebb kerüljünk az Istenhez.

„Mi engedjük-e, hogy a mi életünkben Jézus király legyen? Akarunk-e vele együtt szolgálni? Igent mondani az életre? Ha kell, önzetlenül, másokért tevékenykedve?” – kérdezte a megjelenteket Tóth László atya. Majd utalva az egy nappal korábbi, november 24-i világméretű szentségimádásra elmondta, hogy a szentségimádás csendjében sejtjük meg igazán, hogy mit jelent Krisztus Király uralma: lecsendesít, békét hoz, ráirányítja valamire a figyelmet, változást eszközöl az életünkben. Közben pedig átjár a szeretet, és ez az, ami belülről formálja szívünket-lelkünket. Ezért fontos, hogy életünknek királya legyen Krisztus, a mi szelíd királyunk, aki irgalmas szeretettel akar felemelni magához minket.

Az elmélkedés végén a Szent György-templom felépüléséért és 2015-ben történt felszenteléséért mondott hálát Tóth László atya: „Ahol Krisztus az Oltáriszentségben mindig velünk van, maga köré gyűjt minket, az ő fényességét akarja megosztani velünk, itt Józsán, a mi közösségünkért. Hogy mi is megmutassuk az itt élőknek, hogy mi Krisztus Királynak vagyunk a követői, és általa tudunk mi is világosság lenni itt, ebben a józsai közösségben” – zárta szentbeszédét a plébános.

A szentmise végén az egyházközség megválasztott képviselő-testületének tagjai vehették át öt évre szóló megbízólevelüket, melyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök látott el kézjegyével.

© PE