Igazi csoda épül Debrecen-Józsán

Van, ahova csak Szent György napján világít be a felkelő nap fénye.

A debrecen-józsai városrészén épülő Szent György római katolikus templom épületének szerkezete elérte a legmagasabb pontját, ezért ebből az alkalomból bokrétaünnepet rendeznek a helyszínen április 10-én, pénteken 12 órakor. A bokrétaünnep az építők és az építtetők közös ünnepe. Ilyenkor a hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára, jelen esetben a torony tetejére bokrétacsokrot helyeznek el, és az építtető, a Debreceni Megtestesülés Plébánia köszönetet mond a templom építőinek, majd bokrétaünnepi lakomára hívja őket.

Építészeti különlegesség, hogy a szentélyt csak Szent György napján világítja majd meg a felkelő nap fénye Győrffy Zoltán építész (Tér Építész Iroda) elmondta, a középkori stílusban épülő templom a stílusra jellemző békés, titkos hely hangulatát idézi majd, ahol erősen jelen van a szakralitás. Az “egy anyagból” faragott templom tömege a ház archetípusára épít, amely időtlenséget és egyben melegséget is sugároz. Az új templom kívül-belül egységesen téglaburkolattal lesz ellátva, a templombelső terét pedig a helyi mesterek munkáival alakítják ki.

Az épület további különlegessége, hogy az alapzat 76 darab, egy-egy méter átmérőjű, 5 méter mély betoncölöpökön nyugszik, továbbá a falazat és a tető betonszerkezete egybe lett öntve. Csak a tetőszerkezetben 140 köbméter beton van – tudtuk meg Keczán Béla építésvezetőtől. A Szent György-templom várhatóan 2015 szeptemberére épül fel.