Szent László király hermája

MÁJUS 13-ÁN, SZOMBATON DEBRECENBE ÉRKEZIK SZENT LÁSZLÓ KIRÁLYUNK HERMÁJA!
Szent László hermája egy ereklyetartó, amely (a Szent Korona és a Szent Jobb után) hazánk harmadik legértékesebb ereklyéjét, Szent László király koponya ereklyéjét őrzi egy gótikus pántokkal átfogott tokban.
Szent László királyunk 1095-ben halt meg, Nagyváradon temették el. 1192-ben III. Celesztin pápa avatta szentté. A szentté avatását követően a lovagkirály sírját felnyitották, testét a neki megillető díszes sírba, ám fejét egy külön ereklyetartóba helyezték át, hogy így vallásos tisztelet tárgyává tegyék. Az eredeti ereklyetartót, mely fából készült, egy tűzvész 1406-ban elpusztította, ám a koponyának szerencsére nem esett baja. A ma látható hermát Zsigmond királysága alatt készítették, a koponyát ezüsttel vonták be, ám a legfelső részét szabadon hagyták, hogy ott megérinthető legyen.

A 15. század végén az állkapcsot elválasztották a koponyától, ma Bolognában őrzik. A nyakszirtcsontból Zichy Ferenc püspök 1775-ben egy darabot a nagyváradi székesegyháznak adományozott, és azt ott szintén díszes hermában őrzik. Jelenleg a győri bazilikában található.

Május 13-án, szombaton Debrecenbe érkezik a Szent László koponyatető-ereklye Győrből, amelynek ünnepélyes fogadása 17.30-kor lesz a Szent Anna-székesegyház előtt. Az ereklye fogadása után 18 órakor szentmise kezdődik, majd 21 óráig a hívek énekes imaórán vehetnek részt az ereklye jelenlétében. Másnap, május 14-én 19 órakor ünnepélyes püspöki szentmise kezdődik a Szent Anna-székesegyházban.