2021 – Új év, új füzet tiszta, fehér és üres lapokkal

Valamit lezárunk, és valami újat elkezdünk. A polgári év utolsó napján, 2020. december 31-én év végi hálaadó szentmisén mondtunk köszönetet és adtunk hálát a Jóistennek az elmúlt év minden ajándékáért és kegyelméért a Szent György-templomban. Tóth László plébános atya a Szent Péter trónusán tragikusan rövid, mindössze 33 napig helyet foglalt, “mosolygós pápa” néven is illetett I. János Pál pápa rövidke írását hozta el az óévet búcsúztató ünnepi alkalomra:

„Amikor még kisgyermek voltam és az általános iskolába jártam, sóvárogva vártam azt a pillanatot, amikor régi és egészen teleírt füzetemet leadhattam tanítómnak, hogy egy újra cserélje le. A régi füzet egyáltalán nem tetszett már nekem. Tele volt ugyanis áthúzásokkal, törlésekkel, hibákkal és tintapacákkal. Az új füzetbe azonban csak szép mondatokat akartam írni. Elhatároztam, hogy abba majd sokkal szebb és kaligrafikusabb betűket rajzolok. Abban jobban fogok vigyázni a helyesírásra. Röviden: megpróbálok kisiskolásként egy mesterművet alkotni. Ehhez a történethez hasonlít az új év kezdete is. Az elmúlt esztendő a régi füzet, amelyben elszalasztott idők, apró gyengeségek és emberi hiányok vannak. Az új évet, az új füzetet, amelynek azonban senki nem lehet biztos, hogy mind a 365 lapját teleírhatja majd, szépnek képzeljük el és abban reménykedünk, hogy belőle Isten segítségével minden kényszerű nehézség ellenére egy kis mesterművet hozunk majd létre.”

Ez a rövidke gondolat kísérjen el az óév utolsó estéjén minket, amikor a 2020-as dátumozású régi füzetünk, amely megtelt ezzel-azzal, sok szépséggel, de tintapacákkal és helyesírási hibákkal is, most bezárjuk. A hálaadó szentmisén jelképesen leadhatjuk ezt a füzetet a Jóistennek a nagy tanítónak, odatesszük az ő kezébe, aki az ő végtelen szeretetével a emberi gyöngeségeinket és hibáinkat a javunkra tudja írni. Az elmúlt év egyikünknek sem volt könnyű, mégis meg kell találni, mi az amiért hálát tudunk adni, köszönetet tudunk mondani a Jóistennek, ugyanakkor az új füzetre, a 2021-es is oda kell fordítani a figyelmünket, amelyről még nem tudjuk, hogy az év végére hogyan fog kinézni. Az tudjuk csak, hogy minden lapja teljesen üres, fehér és tiszta, de hogy mit fogunk beleírni és hogyan telik majd be, az rajtunk múlik. Gondolkodjunk el azon, hogy az új év az új füzet első oldalára milyen gondolatot, milyen vezérfonalat írunk magunknak, ami vezetni fog minket az év minden napján. Légy velem, Uram! Akkor is, amikor jól mennek a dolgok és akkor is amikor baj történik az életemben. Légy velem, Uram! Légy velünk, Urunk!

-Papp Erika-